Thursday, October 14, 2010

Mushroom, Chicken & Seafood Butter Spring Roll

Popia goreng aku buat berbuka untuk posa tadi. Intinya seafood dan ayam serta cendawan yang di tumis dgn mentega bersama cream plus scrambled egg.
MUSHROOM, CHICKEN & SEAFOOD BUTTER SPRING ROLL
Bahan2:-
40 gm cendawan cina kering (direndam semalaman hingga kembang) - hiris halus
300 gm udang basah - dikupas, cuci dan potong dadu
(kisar kulit dan kepala udang dgn 1 cawan air dan tapis - sejukkan sehingga di gunakan)
1 ekor ketam (anggaran 145gm)
1 cawan air
500 gm fillet ayam - didadu
130 gm (8 batang) crab filamen stick - dihiris
500 gm sayur campur beku
500 gm sengkuang - didadu

Bahan2 perasa:
1/2 sd teh garam atau secukup rasa
1 kiub pati ayam
4 sd besar sos tiram
secubit serbuk perasa (jika mahu)
30 gm gula
1 sd teh maggi seasoning 

Cincang halus berasingan:
100 gm bawang besar
45 gm bawang putih
10 gm halia

Bahan2 lain:
1 tin x 290 gm cream cendawan (campbells)
1 tin x 290 gm cream seafood (campbells)
250 gm mentega 
75 gm tepung jagung dibancuh dgn 3/4 cawan air
40 keping kulit popia (saiz 8.5" x 8.5")
6 biji telur + secubit garam
800 ml minyak untuk menggoreng
1 biji telur (dipukul)

METHOD
Ketam di cuci dan belah 2, masukkan ke dalam periuk bersama 1 cawan air dan rebus sebentar. Bila sejuk ambil isinya dan ketepikan. Buang shellnya yang keras dan sirip yang telah di ambil isi. Tulang2 lembut yg masih bersisa isi di kisar dgn air rebusan tadi dan tapis. Simpan dlm fridge sehingga digunakan.

Mentega dibahagi 2 (biar dlm keadaan keras supaya senang dipotong).

Ambil sebahagian mentega dan panaskan. Apabila hampir cair keseluruhannya, masukkan bawang putih cincang dan tumis hingga kuning.

Masukkan cincangan halia dan tumis sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan cincangan bawang besar dan tumis lagi hingga kuning.

Masukkan ayam dadu dan kacau rata hingga ayam bertukar warna.
 

Masukkan cendawan yang telah dihiris dan kacau hingga rata.

Masukkan isi ketam dan udang. Kacau sebati 

Kemudian masukkan crab filamen stick yg telah dihiris. Kacau rata2. 

Masukkan air kisaran udang dan ketam. Kacau. 

Masukkan bahan2 perasa. Garam tu rasalah ye kalau kurang masin bleh tambah secubit lagi at the end of cooking (jgn termasin sudah sbb dah ada chicken cube, cream2 dan sos tiram etc). Didihkan sambil dikacau selalu supaya tak berkerak. Kemudian masukkan cream cendawan dan cream seafood.

Kacau hingga rata dan masukkan sayur campur. Gaul sebati.

Kemudian masukkan sengkuang. Kacau hingga rata.

Penghabisan sekali tuangkan larutan tepung jagung. 

Kacau hingga pekat dan padamkan api. Sejukkan inti.

Sementara itu pukul telur bersama secubit garam hingga cair.

Gunakan kuali lain dan masukkan sebahagian lagi mentega.

Apabila mentega hampir cair keseluruhannya, tuangkan telur yg telah dipukul.

Kacau hingga pekat (sentiasa dikacau).

Apabila telur mula kering dan berderai padamkan api. Angkat dan sejukkan.

Thaw (nyah beku) kulit popia dan lerai satu persatu dgn cermat.

Sudukan 1 sd makan inti yg telah sejuk dan tabur 1 sd teh telur hancur diatasnya (dibahagian hujung).

Lipat bahagian tersebut untuk menutupi inti.

Kemudian lipat kedua2 bahagian tepi.

Kemudian sapu hujungnya dgn telur (tambahan) yg telah dipukul.

Gulung hingga kemas. Pastikan tiada bahagian yg bocor supaya bila menggoreng inti tidak termasuk minyak

Ulangi proses yg sama hingga habis.

Panaskan minyak dan goreng popia sambil diterbalik-balikkan dgn menggunakan api perlahan ke sederhana panas (supaya kulit dalam popia pon masak jugak)

Goreng hingga kuning keemasan.

Angkat dan toskan dgn cara menegak supaya minyak dlm gulungan popia dapat ditoskan sepenuhnya.

Hidangkan dgn kuah cili merah
Note:
Inti tu actually bukanlah untuk 40 keping popia - lebih dari itu, boleh dpt dalam 80 keping lebih rasanya. Selalu aku buat banyak sbb kadang2 untuk aku guna as inti karipap atau pie. Telur goreng hancur tu mmg cukup2 untuk 40-50 keping kulit popia.

Popia ni boleh dibuat banyak dan bekukan. Bungkus dgn cermat dalam plastic bag dan seal. Elakkan disusun bertindan supaya tak melekat dan pecah. Thaw kejap sblm digoreng.

Selamat mencuba :) 

No comments:

Post a Comment

Recent Posts