Thursday, October 14, 2010

Ayam Golek


AYAM GOLEK 
Bahan2:
1 ekor ayam (anggaran 1.65 kg) - trim lebihan lemak di bhgn tepi tongkeng dan kulit lehernya
250 ml pati santan
50 gm minyak sapi sejuk
3 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat2
2 keping asam
165 gm gula pasir
1 sd besar garam
1/2 sd teh serbuk perasa

Kisar:
50 gm kunyit hidup
60 gm halia
3 batang serai (gunakan 2" dari akarnya)
25 gm (anggaran 5 biji) bawang putih
200 gm bawang besar
200 gm cili merah
45 gm cili api
25 gm lengkuas
1 sd besar jintan manis
1 cawan air

Cara2nya:

Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam mangkuk. Jika ada hati, pedal etc dan leher yg telah dipotong boleh di masukkan sekali.
Tuang bahan kisar dan masukkan gula, garam dan serbuk perasa.
Gaul rata bersama ayam termasuk bhgn dalam perut ayam dan kemudian perap semalaman dalam peti sejuk (gaul guna glove plastik untuk mengelakkan tangan pijar)

Apabila ayam siap di perap, keluarkan dan tuang bahan perapan ke dalam kuali. Masukkan santan, serai titik, daun kunyit dan asam.
Kacau rata dan bila mula mendidih, masukkan ayam dan lain2 parts ayam (hati, pedal etc) jika digunakan.
Kacau bersama ayam dan jirus kuah ke atas ayam hingga ayam separuh masak.
Padamkan api dan biar ayam sejuk sebentar sebelum dikeluarkan untuk dipanggang.
Alih keluar ayam dan renih kuah hingga pekat sambil dikacau untuk dijadikan bahan basting.

Disebabkan besi pemanggang aku mana tah peginya..so terpaksa la aku guna cara lain. Sediakan dulang pemanggang dan alas kertas foil untuk menadah cairan. Masukkan ke dalam oven dan panaskan oven suhu 180C.

Kemudian sediakan dulang pemanggang berjaring dan alas dengan kertas foil. Letakkan gumpalan2 minyak sapi sejuk di bahagian tengahnya. Cucuk dengan garfu di bahagian yg tidak di letakkan minyak sapi supaya cairan dapat menitis keluar semasa memanggang ayam. Ketepikan.

Dengan cermat letakkan ayam yg telah di renih dan disejukkan tadi ke atasnya.

Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan. Skup keluar perapan dari dalam perut ayam dan siram ke atas ayam. Panggang 15 minit (normal heater atas bwh).

Kemudian sapu basting dan panggang lagi 20 minit.
Terbalikkan ayam dengan cermat dan sapu basting dan panggang lagi 25 minit.
Kemudian terbalikkan lagi dan sapu basting yang terakhir. Letak bersama parts lain semasa waktu ini untuk dipanggang sekali. Panggang lagi 20 minit hingga atasnya mula nampak tanda dipanggang dan ayam masak sempurna di bahagian dalamnya. (Total 3 x basting dan masa membakar 1 jam 20 minit ). Ayam dalam resipi ni di bakar lama sebab ayam ni tebal so kalau guna ayam yg kecik sikit/ayam yg telah dikelar2 masa membakar bolehlah dikurangkan.
Kemudian keluarkan dari oven dan letak di atas talam yg telah di alas dgn daun salad serta timun dan tomato sbg hiasan jika mahu.

Hidangkan dengan baki basting sebagai cicahan.

Selamat mencuba :)


No comments:

Post a Comment