Monday, January 30, 2012

Marble Cake

Marble cake yang tak berapa nak marble kerana di marble kan oleh sang amatur dalam bidang pemarblean kek :p
Kek ni menggunakan adunan kek span asas mentega dan di campur sedikit chocolate emulco selain serbuk koko untuk di marblekan; serta dihiaskan dengan krim mentega, ceri, chocolate chips, parutan coklat dan cincangan badam bakar sebagai finishing (optional).

MARBLE CAKE
Bahan2:-
260 gm tepung naik sendiri
150 gm gula halus
120 gm gula icing
8 biji telur (grade B)
1 sd besar susu cair 
80 gm ovalette
250 gm mentega
1 sd teh baking powder
1 sd besar esen vanila
35 gm serbuk koko
1 sd teh chocolate emulco
1/2 sd teh pewarna coklat
1 sd besar butter vanilla


Hiasan:
800 gm buttercream
1 sd teh chocolate emulco
1 sd teh butter vanilla
150 gm badam cincang (almond nibs)
50 gm coklat masakan sejuk - diparut 
sedikit milk chocolate chips (guna hershey's) - optional
ceri merah secukupnya

Caranya:-
Sediakan spring form 11" dan griskan dgn sedikit mentega, kemudian alas dengan sekeping kertas minyak dan lumur mentega rata2 dipermukaan kertas tersebut dan seluruh bahagian dalamnya. Ketepikan.

Sementara itu masukkan telur, gula icing, gula halus, ovalette dan baking powder ke dalam mangkuk pengadun yang kering.

Pukul pada kelajuan perlahan hingga ovalette larut.

Kemudian pukul pada kelajuan tinggi hingga naik 3 kali ganda.

Masukkan tepung dan susu cair. Pukul pada kelajuan perlahan hingga sebati.

Kemudian pukul pada kelajuan tinggi hingga naik.

Masukkan mentega dan esen vanila sambil di pukul pada kelajuan sederhana.

Kemudian pukul lagi selama 5 minit pada kelajuan tinggi. Sementara itu panaskan oven pada suhu 170 C

Sediakan 2 mangkuk yang kering dan bahagi 2 adunan sama rata. Satu dimasukkan serbuk koko, chocolate emulco dan pewarna coklat dan satu lagi di masukkan esen butter vanilla.

Gunakan mixer tadi dan gaul adunan putih (butter vanilla) hingga sebati.

Kemudian gaul pula adunan coklat.

Gaul hingga sebati dan rata warnanya.

Masukkan sesenduk adunan putih ke dalam spring form tadi.

Selepas itu masukkan 1 senduk adunan coklat dan kemudian adunan putih lagi diatasnya.

Ulangi proses ini hingga habis.

Masukkan ke dalam oven yang telah di panaskan tadi dan bakar selama sejam.

Keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.

Kemudian terbalikkan ke alas kek 12" dan release spring form.

Buang kertas alas dengan cermat. Biarkan kek sejuk sepenuhnya. Untuk efek marble lebih kemas telangkupkan ke satu lagi alas kek supaya kedudukan kek sama seperti baru keluar dari oven dan garis marblenya lebih kelihatan tersusun dan rata.

Sediakan bahan hiasan:
Buttercream, esen butter vanilla dan choc emulco di campur sekali dan pukul pada kelajuan sederhana hingga sebati. Sejukkan sebentar ke dalam fridge sehingga digunakan.

Almond nibs dibakar pada suhu 150 C selama 25 minit atau hingga kuning. Sejukkan.

Sapukan krim pada kek rata2.

Kemudian balut kek dengan krim menggunakan spatula.

Tampal cincangan badam bakar disekeliling kek dengan cermat. Kemudian kemaskan tepi dan atasnya dengan baki krim. Buat corak cengkerang besar di atasnya.

Kemudian letakkan sebiji ceri merah di atas setiap satu cengkerang tersebut. Buat 'well' ditengahnya dengan menggunakan baki krim dan masukkan parutan coklat di dalamnya. Hiaskan keliling 'well' tersebut dengan chocolate chips. Atau hiaslah mengikut citarasa anda.

Kemudian potong berbaji dengan cermat.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

Monday, January 23, 2012

Sambal Tumis Kupang

Sambal tumis kupang untuk di makan dengan nasi lemak atau roti canai, roti, lempeng bawang dan sebagainya.

SAMBAL TUMIS KUPANG
Bahan2nya:-
1 kg isi kupang segar (frozen pun boleh juga)
45 gm asam jawa di bancuh dengan 1 cawan air
180 gm gula (atau secukup rasa)
1/2 sd teh serbuk perasa
1 sd besar paras garam (atau secukup rasa)
750 ml air
1 biji (anggaran 130 gm) bawang besar - hiris bulat 1 cm
250 ml minyak masak

Kisar bersama
70 gm cili kering (gunting, rebus, lalukan air dan toskan)
100 gm bawang merah
1 biji (anggaran 130 gm) bawang besar
15 gm belacan
2 ulas (anggaran 10 gm) bawang putih

Caranya:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.

Masukkan garam dan kacau.

Tumis hingga naik minyak dan garing sambil selalu di kacau di atas api sederhana.

Sementara itu lalukan kupang dengan air dan toskan.

Apabila tumisan telah garing masukkan air asam jawa.

Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.

Kemudian masukkan isi kupang ke dalam tumisan tadi bersama air dan kacau.

Masukkan gula dan serbuk perasa. Kacau rata.

Didihkan hingga pekat sambil di kacau sekali sekala dan kemudian masukkan hirisan bawang besar.

Kacau perlahan2 supaya isi kupang tidak pecah hingga gegelang bawang bercerai.

Kemudian padamkan api.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

Pajeri Nenas

Pajeri nenas yang selalu aku buat untuk makan dgn nasi minyak ganti jelantah nenas. Makan dengan sup atau asam pedas pun layan juga.

PAJERI NENAS
Bahan2nya:
1 biji (anggaran 1 kg) nenas ranum
- buang kulit dan hidungnya kemudian belah 4 menegak, potong sedikit empulurnya dan hiris anggaran 1.5 cm tebal

Kisar bersama
30 gm cili kering (di gunting dan rebus kemudian ditoskan)
50 gm halia
20 gm kunyit hidup
75 gm bawang merah
20 gm (anggaran 4 ulas) bawang putih
130 gm (1 biji besar) bawang besar
35 gm udang kering

Bahan tumis
180 ml minyak masak
120 gm bawang merah - hiris nipis
3 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
15 biji cengkih
5 biji pelaga
3 tangkai daun kari (daun sahaja)

Bahan2 lain
1 paket kecil rempah kari ikan
40 gm asam jawa dibancuh dgn 1 cawan air 
250 gm (1 ketul) gula melaka
750 ml air
60 gm kerisik
250 ml santan pekat (santan kotak atau santan paket)
1 sd besar paras garam (atau secukup rasa)
1/2 sd teh serbuk perasa (jika suka)

Caranya:
Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau sebentar.

Kemudian masukkan daun kari dan goreng sekejap.

Masukkan bawang merah hiris dan kacau hingga bawang kuning.

Selepas itu masukkan bahan kisar dan ratakan.

Masukkan garam dan kacau.

Tumis hingga garing (naik minyak) di atas api sederhana

Kemudian kecilkan api dan masukkan serbuk kari.

Gaul hingga sebati dengan bahan tumisan.

Masukkan air asam jawa dan ratakan.

Tumis bahan2 ini sedikit lagi hingga garing di atas api sederhana.

Selepas itu masukkan air dan kacau.

Apabila mula mendidih masukkan santan dan kacau rata.

Masukkan gula melaka dan serbuk perasa (jika di gunakan). Kacau sebentar.

Masukkan kepingan nenas dan kacau.

Kemudian masukkan kerisik dan kacau rata.

Didihkan di atas api sederhana sambil di kacau sekali sekala. Rasalah masam manisnya (boleh tambah sedikit gula pasir jika perlu)

Apabila pekat padamkan api.

Hidangkan (hias dgn daun celery jika suka).


Selamat mencuba :)

Recent Posts