Thursday, August 30, 2012

Cheese & Chicken Curry Bun

Assalamualaikum dan selamat hari raya :) Cuti raya lama juga so aku ngetest buat roti pulak uli pakai tangan je takde pakai breadmaker. Breadmaker aku beli tu pun jarang2 aku guna sejak cawan sukatannya hilang.
Ok lah memandangkan stock tepung roti ada aku tak pakai lagi masa beli kat bake with yen bulan puasa haritu, ayam pun ada dalam fridge dgn carrot, dgn bread imporver, softener and shredded cheese segala maka aku buatlah roti nih pakai tangan dan alhamdulillah menjadi.
Cuma gambar masa tgh nak buat je byk tak dapat amik sbb bateri kamera kong. Ok la jom aku share version aku :)

CHEESE & CHICKEN CURRY BUN
Bahan2:-
700 gm tepung roti
11 gm yis kering (aku pakai Mauripan)
70 gm susu tepung penuh krim (for baking)
325 ml air suam
130 gm mentega  (dibiarkan lembik)
1 1/2 sd teh bread improver
1 1/2 sd teh bread softener
1 biji telur (gred A)
1 1/2 sd teh garam
100 gm gula pasir
250 gm shredded cheddar cheese
sedikit tepung serbaguna untuk dusting

Egg Wash
Dipukul sebati:
100 ml susu cair
2 biii telur 

Caranya:-
Masukkan tepung roti bersama susu tepung, garam, bread softener, bread improver, gula dan telur ke dalam mangkuk pengadun yang kering. Kemudian masukkan yis kering dan telur, tuangkan air suam kecuali mentega dan gaul sebati dengan tangan selama 5 minit hingga terhasil doh yang melekit.

Pastikan adunan telah bergaul rata dengan bahan2 yg di campurkan tadi.

Taburkan landasan menguli yang bersih dan kering dgn sedikit tepung dan tuangkan doh tadi.

Ambil sebahagian mentega yang telah lembik dan lumur pada kedua belah tapak tangan dan ramas bersama dough hingga bergaul sebati dengan mentega tersebut dan kemudian gunakan sebahagian lagi mentega dan uli dengan cara yang sama hingga sebati dan menjadi sebuku dough.

Tambah sedikit lagi tepung untuk dusting dan mulakan menguli doh.

Tolak ke depan dan lipat, berulang2 selama 20 ke 25 minit (exercise tangan tu :p) sehingga kenyal dan tidak melekat di tangan.

Selepas itu masukkan kembali ke dalam mangkuk yg disapu dgn sedikit mentega cair.

Tutup dengan foil atau cling wrap dan biarkan sejam. Sediakan intinya.

Chicken Curry Filling
350 gm chicken fillet (di dadu)
2 biji kentang (dadu)
1 batang carrot  (dadu)
3 biji bawang besar (dadu)
1 liter air
1 paket serbuk kari daging
80 ml minyak
1 batang kulit kayu manis
1 sd teh garam (atau secukup rasa)
1/2 sd teh serbuk perasa (jika suka)
1 sd makan gula

Tumbuk:
1 biji bawang besar
1 sd teh jintan manis
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:
Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga garing. Perlahankan api dan masukkan serbuk kari dan kacau kemudian masukkan ayam yang telah di cuci dan ditoskan. Gaul sebati dan kemudian masukkan air dan garam. Didihkan hingga isi ayam lerai (jd bertali2 - jika suka) atas api sederhana (tambah air jika perlu). Apabila airnya tinggal separuh masukkan kentang dan didihkan lagi hingga lembut. Kemudian masukkan carrot dan kacau hingga mula kering. Masukkan gula dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan bawang dan kacau hingga bawang mula jernih. Padamkan api dan sejukkan inti.

MAKING BUNS
Alihkan foil atau cling wrap dari mangkuk adunan selepas sejam diperam.

Tumbuk dough untuk mengeluarkan anginnya.

Kemudian uli sedikit lagi seperti cara menguli diatas dalam 5 minit.

Biarkan sebentar dan sediakan dulang pembakar yg bersapu sedikit mentega. 

Bahagikan dough kepada bebola kecil seberat lebih kurang 50 gm.

Ambil sebiji bebola dough dan uli sedikit lagi jika perlu. Kemudian leperkan jgn terlalu nipis dan isi 1 sd makan inti.  

Lipat dan temukan bahagian tepi dough serta picit sedikit untuk menutup intinya.

Kemudian satukan bahagian atas dan bawah pula untuk menjadi sebiji bun (pastikan intinya bertutup rapat tidak terbuka)

Susun dalam dulang pembakar yang tersedia dengan cermat. Jarakkan antara dough supaya dapat mengembang dgn baik.

Apabila siap tutup dan biarkan 20 minit lagi. Sementara itu panaskan oven pada suhu 195C (no. 6)

Sediakan eggwash dan berus.

Selepas 20 minit sapu permukaan setiap dough yang hendak dibakar dengan eggwash.

Kemudian taburkan shredded cheese diatasnya. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 20 minit ke 25 minit.

Keluarkan roti yg telah selesai di bakar dari oven dan sejukkan.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

Note:
* Roti yang telah sejuk jika hendak disimpan hendaklah disimpan dalam plastik dan seal untuk mengekalkan kelembutannya.


Wednesday, August 8, 2012

Marble Shortbreads

Jom main2 dgn coklat pulak...ni salah satu biskut kesukaan aku sbb rasanya yg 'intense' campuran badam, susu, butter dgn coating coklat hitam dan putih pada crust garing yang aku letak emplex utk tujuan itu...cuma nak membuatnya amik masa sikit...ok la jom aku share recipenya :)

MARBLE SHORTBREADS
Bahan2:-
Base Biskut
500 gm tepung serbaguna
100 gm tepung beras
100 gm susu tepung penuh krim (seeloknya dari bakery supplier)
100 gm serbuk badam (ground almond)
2 sd teh emplex
2 sd teh baking powder
1 sd teh bicarbonate of soda 
200 gm gula icing
400 gm mentega
2 sd makan esen butter vanilla
2 biji telur

Topping 
1.5 kg dark cooking chocolate
75 gm cocoa butter atau vegetable shortening
300 gm white cooking chocolate

Peralatan
3 x (10" x 12") baking tray with cutter
lidi untuk melorek

Caranya:-
Emplex - serbuk perangup biskut terutama untuk biskut jenis coating (boleh di beli di bakery supplier)

Dalam mangkuk yang kering dan bersih masukkan mentega, gula icing, esen butter vanila, emplex, baking powder serta bicarbonate of soda.

Pukul hingga sebati dan kembang.


Kemudian masukkan telur.

Pukul lagi hingga kembang.

Masukkan susu tepung dan serbuk badam.

Pukul lagi hingga sebati.

Selepas itu masukkan tepung serbaguna dan tepung beras.

Pukul hingga sebati dan rata.

Alihkan dari mixer dan ratakan dough dgn spatula.

Tutup dengan foil dan biarkan 1/2 jam dalam peti sejuk.

Sediakan cutter. Sapu sedikit mentega pada setiap besi cutter dan dulang pembakarnya. Pasang dgn cermat dan ketepikan.

Keluarkan dough yang telah disejukkan dan bahagi 3 bahagian (satu bahagian dalam lebih kurang 600 gm). Alihkan cutter dengan cermat dan ratakan satu bahagian dough tadi lebih kurang 6 mm tebal (gunakan roller jika perlu) dan panaskan oven pada suhu 170 C 

Tolak sedikit setiap bahagian tepinya dengan sudip/ short ruler/kitchen spade supaya coklat dapat mengalir rata.

Masukkan kembali cutter dengan cermat dan tekan rata.

Bakar ke dalam oven yang telah dipanaskan tadi selama 25 minit atau hingga perang.

Sementara itu sediakan double boiler dan masukkan coklat masakan ke dalam mangkuk yang kering...biarkan mencair.kemudian masukkan cocoa butter/shortening.

Kacau diatas wap panas hingga cair sepenuhnya.

Coklat putih juga di masukkan ke dalam mangkuk yang kering dan biarkan mencair dgn double boiler.

Apabila hampir semuanya cair angkat dari wap dan kacau hingga cair sepenuhnya.

Angkat keluar base yg telah di bakar dari oven.

Angkat cutter dengan cermat supaya tidak tertanggal (buat tanda pada hujung tin cutter utk memudahkan cutter di masukkan kembali)

Apabila base sudah mula sejuk dan keras tuang anggaran 4 atau 5 senduk coklat (400 ml ke 500 ml) ikut tebal yg di sukai....lenggangkan sedikit kiri dan kanan supaya coklat turun merata...biarkan sebentar.

Picit coklat putih secara jejalur menegak dan kemudian gunakan lidi dan lorek melintang berselang seli --> <-- (zig-zag) supaya dapat bentuk marmar.

Masukkan balik cutter pada posisi yg sama sewaktu ditarik keluar dan biarkan beku sepenuhnya.


Letak dlm fridge pun boleh tp cukup setakat membekukan coklat sahaja untuk mengelakkan permukaan coklat `berpeluh' bila di sejukkan lama.

Kemudian setelah coklat beku buka satu persatu cutter dgn cermat.

Leraikan kepingan biskut dgn menggunakan pisau/kitchen spade jika perlu.

Susun ke dalam dulang.


Kemudian simpan dalam bekas kedap udara.

Alas setiap satu lapisan dgn doily paper atau kertas minyak utk mengelakkan permukaan coklat comot.

Selamat mencuba :)

Recent Posts