Sunday, January 8, 2012

Chocolate Ganache

Ini adalah resipi ganache yang selalu aku buat dan di simpan untuk di makan dgn ice cream vanilla, sebagai inti cream puff, waffle, buat spread roti dan sebagainya selain coating untuk moist chocolate cake. Tuang sikit kat ABC pun layan gila katanya (try la kalau tak caya).
Ganache yg telah disediakan ini juga boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga di gunakan (jika ada lebihan) dgn proses `thawing'. Ataupun dipanaskan diatas double boiler jika perlu untuk penggunaan semula.

CHOCOLATE GANACHE 
Bahan2:-
500 gm coklat masakan - cincang kasar atau di patah2kan
600 ml heavy cream
50 gm mentega
2 sd besar gula icing
Secubit garam
1/2 sd kecil butter vanilla atau esen vanilla

Cara Membuat Ganache: 
Panaskan heavy cream, gula, butter vanila atau esen vanila dan garam diatas api yang kecil dalam heavy saucepan dan sentiasa kacau dgn whisk hingga timbul buih2 halus dipermukaannya dan krim menjadi ringan.

Kemudian apabila mula mendidih masukkan kepingan coklat.

Kacau hingga coklat mula mencair.

Terus mengacau hingga coklat cair dan likat.

Kemudian masukkan mentega.

Padamkan api dan terus kacau hingga mentega cair sepenuhnya.

Biarkan sejuk sendiri (pada suhu bilik).

Gunakan terus dan simpan lebihannya jika ada ke dalam peti sejuk sehingga digunakan semula.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment