Friday, May 11, 2012

Sambal Sotong Kembang

Sambal sotong kembang untuk makan malam.
Selain makan dengan nasi atau dengan nasi lemak maupun roti canai, sambal sotong ini juga sesuai untuk dihidangkan dengan lodeh / lontong semasa hari raya.

SAMBAL SOTONG KEMBANG
Bahan2nya:-
1 kg sotong kembang
200 ml minyak masak
200 ml air
50 gm asam jawa
20 gm garam
1/2 sd teh serbuk perasa
150 gm gula
1 biji (100 gm) bawang besar - di hiris bulat

Kisar:
100 gm cili kering (rebus hingga kembang dan toskan)
2 biji (150 gm) bawang besar
120 gm bawang merah (shallots)
2 ulas (15 gm) bawang putih
10 gm belacan

Caranya:
Sotong di potong kepingan 1.5 inci bersama janggutnya juga di hiris. Cuci bersih dan toskan.

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar bersama garam.

Tumis hingga garing sambil selalu dikacau supaya tak berkerak diatas api sederhana.

Bancuh asam jawa dengan air tadi.  Perah dan buangkan bijinya.

Masukkan ke dalam tumisan tadi.

Tumis lagi hingga garing.

Masukkan sotong.

Kemudian masukkan gula, serbuk perasa dan bawang hiris.

Gaul sehingga rata. Tutup dan biarkan 5 minit diatas api sederhana besar.

Selepas itu padamkan api.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Recent Posts