Friday, May 11, 2012

Kari Pedas Kepala Ikan

Kari pedas kepala ikan seperti yang selalu aku sediakan dengan menggunakan susu cair di campur lemon juice ganti santan bersama hirisan nenas dan lain2; di masak dengan kepala ikan jenahak seperti selalunya juga atau kepala ikan merah.

KARI PEDAS KEPALA IKAN
Bahan2nya:-
1 ketul x 2 kg kepala ikan jenahak - potong 2 belah atau kepingan
1/2 biji (600 gm) nenas - di potong 2 menegak, buang empulurnya dan hiris 1 cm atau mengikut suka
1 paket (160 gm) kiub tauhu goreng
60 gm asam jawa
2 bungkus kecil serbuk kari ikan
500 ml susu cair
1 biji (150 gm) lemon - ambil 50 ml jusnya tanpa biji 
1.25 litre air
1 sd besar garam (atau secukup rasa)
1/2 sd teh serbuk perasa
1 sd besar gula 
   
Kisar bersama:
200 gm bawang besar
15 gm (1 sd besar) lada hitam 
180 gm bawang merah
65 gm cili api (separuh di biarkan bertangkai)
40 gm cili kering - rebus dan toskan
100 gm halia
40 gm kunyit hidup
6 ulas (35 gm) bawang putih

Tumisan:
10 tangkai (10 gm) daun kari - ambil daunnya sahaja
2 batang (15 gm) kulit kayu manis
1 labu bawang besar (100 gm) - hiris nipis 
150 ml minyak masak

Sayur2an:
3 biji (350 gm) terung - dipotong 4 menegak
3 biji (450 gm) tomato - belah 4
300 gm kacang bendi - buang hujungnya 

Caranya:-
Ikan di cuci bersih dan toskan.

Asam jawa di bancuh dengan 250 air tambahan (dari baki2 bahan kisar dalam blender). Perah dan buang bijinya.

Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis

Kemudian masukkan daun kari dan goreng sebentar.

Masukkan hirisan bawang dan goreng hingga bawang mula kuning.

Kemudian masukkan bahan kisar bersama garam. 

Tumis sambil selalu di kacau hingga garing.

Masukkan air asam jawa tadi.

Tumis sedikit lagi hingga naik minyak.

Masukkan serbuk kari dan perlahankan apinya.

Gaul dengan bahan tumis hingga sebati dan tumis lagi sedikit diatas api sederhana hingga garing (sentiasa di kacau).

Masukkan kepala ikan yang telah di bersihkan dan gaul bahan tumisan rata2.

Selepas itu masukkan air bersama kepingan nenas. Kacau dan biarkan mula mendidih.

Masukkan susu cair ke dalam blender bersama jus lemon. Blender sebentar dan tuang ke dalam renihan tadi.

Kacau rata dan apabila mula mendidih masukkan kiub tauhu goreng, serbuk perasa dan gula.

Renih di atas api sederhana sambil di kacau sekali sekala selama 5 minit.

Kemudian masukkan terung dan bendi. Ratakan dan biarkan mendidih 5 minit lagi.

Akhir sekali masukkan tomato dan renihkan dalam beberapa minit lagi. 

Kemudian padamkan api.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Recent Posts