Friday, September 14, 2012

Monster Cookies

Satu lagi biskut yg baru aku sempat nak publish. Anyway inilah first attempt aku membuat biskut gergasi nih....besar gilos size biskut ni sesuai lah dengan namanya....sebesar piring alas cawan gtu, ikut recipe yg aku saved dari yahoogroups mealtimemenus beberapa tahun yg lepas.
Biskut ni sangat la layan bila di patahkan kepingan yg besar dan crunchy itu, pastu kasi rendam sikit dengan susu sejuk dan ngap.
Biskut nih takde tepung hanya guna oats bersama bahan2 lain. Cuma aku tambah walnut dari recipe asal dan lebihkan sikit butter serta timbang ke gram semua sukatan cawannya (aku guna cawan kopi) supaya senang aku nak buat next time. Walnut tu pun aku bakar sekejap supaya lebih rangup bila dibakar dgn adunan biskut. Ok jom aku share recipenya :)

MONSTER COOKIES
Bahan2:
150 gm unsalted butter (suhu bilik)
170 gm gula caster
160 gm gula perang
245 gm peanut butter (halus/creamy)
1 sd teh corn syrup
4 biji telur (gred B)
1 sd teh vanila
1 sd teh butter vanila
2 sd teh penuh bicarbonate of soda
385 gm instant oats
160 gm chocolate chips
100 gm walnut
240 gm M&M's milk chocolate

Caranya:
Masukkan walnut ke dalam dulang pembakar yang kering dan bakar pada suhu 100C selama sejam.

Kemudian sejukkan sedikit dan cincang kasar atau gunting kecil. Simpan dalam bekas kedap udara sehingga di gunakan.

M&M's di masukkan ke dalam sebuah mangkuk yg kering untuk di bahagi 2

Dalam mangkuk yang kering masukkan mentega.

Kemudian pukul hingga kembang.

Masukkan gula perang kemudian gula caster dan pukul lagi hingga sebati.

Selepas itu masukkan kesemua telur.

Pukul sehingga kembang dan halus.

Kemudian masukkan peanut butter bersama corn syrup.

Pukul adunan ini sehingga betul2 sebati dan kembang.

Masukkan bicarbonate of soda. Pukul sehingga rata.

Selepas itu masukkan esen vanila serta esen butter vanila dan sebatikan.

Masukkan 1/3 bahagian oat dan pukul hingga rata, kemudian tambah 1/3 lagi dan pukul rata.

Buat sehingga oat habis digunakan.

Masukkan cincangan walnut yg telah disediakan dan gaul rata.

Selepas itu masukkan pula chocolate chips dan ratakan.

Akhir sekali masukkan separuh dari M&M's.

Gaul hingga sebati dgn spatula.

Panaskan oven pada suhu 170C dan sediakan scoop ice cream serta dulang pembakar yang telah di gris dgn sedikit mentega.

Scoop penuh adunan ke dalam dulang pembakar yg tersedia. Buat 4 ketul dengan berjarak jauh antara satu sama lain.

Kemudian susun 5 ke 6 biji M&M's (yg telah di asingkan separuh) ke atasnya.

Masukkan ke dalam oven yang tersedia dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga perang.

Keluarkan dari oven. Biskut yg masih panas akan berkeadaan sedikit lembut.

Biarkan ianya sejuk dan mula mengeras.

Kemudian simpan ke dalam bekas kedap udara.

Hidangkan.

Lebih enak dihidangkan bersama susu sejuk.

Selamat mencuba :)

2 comments:

  1. ni biskut ni kalau sambil santai2 minum petang best ni... ^__^

    ReplyDelete
  2. anda di tag kihkihkih

    http://karukordjagaus.blogspot.com/2012/10/segmenupkan-followers-secara-mendadak.html

    ReplyDelete

Recent Posts