Wednesday, February 16, 2011

Ikan Kembung Masak Pindang


Salah satu masakan ringkas yang selalu aku buat bila kesuntukan masa.

IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (boleh ganti dgn ikan tenggiri, ikan parang atau ikan susu)
1.75 liter air
300 gm bawang besar - hiris bulat
40 gm bawang putih - diketuk
100 gm halia - di pecahkan
50 gm kunyit hidup - dihiris nipis
40 gm cili api - di belah 2
2 biji tomato - belah 4

Bahan lain:
12 gm asam keping
60 gm gula
1 sd besar garam
1/2 sd teh serbuk perasa
50 ml minyak masak
1 sd teh biji sawi
1 sd teh halba

Caranya:
Bersihkan ikan kembung kemudian toskan.

Panaskan minyak dalam periuk atau kuali dalam kemudian masukkan biji sawi dan halba.

Masukkan bawang putih dan kacau hingga kuning.

Kemudian masukkan halia dan kacau.

Masukkan kunyit dan kacau lagi kemudian masukkan cili api.


Gaul hingga wangi kemudian masukkan bawang besar

Goreng rata bahan2 ini hingga bawang mula bercerai gegelangnya.

Masukkan air dan asam bersama garam, gula dan serbuk perasa.

Apabila kuah mula mendidih masukkan ikan.

Tutup dan biarkan merenih selama 7 minit. Rasa asam garamnya jika perlu.

Setelah itu masukkan tomato. Renih lagi 5 minit. 

Padamkan api dan hidangkan.

Selamat mencuba :)


1 comment:

Recent Posts