Wednesday, November 17, 2010

Ketupat Daun Palas


KETUPAT DAUN PALAS
Bahan2:-
1 kg beras pulut - cuci dan rendam 2 jam - toskan
1.2 liter santan sederhana pekat
1 sd makan paras garam
1 sd besar gula
daun palas secukupnya

Caranya:
Toskan beras pulut yang telah direndam. Masukkan ke dalam periuk bersama santan, gula dan garam, kacau sebati dan tanak atas api hingga 3/4 masak. Angkat dari api dan biarkan sejuk sedikit. Isikan anggaran 2-3 sd besar pulut yg ditanak tadi ke dalam sehelai daun palas dan bentukkan 3 segi. Simpulkan hujungnya supaya kemas. Ulangi proses yang sama hingga habis.

Sediakan pengukus dgn air mendidih yg penuh dan biarkan sentiasa panas. Masukkan ketupat yg telah siap dibungkus tadi dan kukus dgn api sederhana selama 1 jam - 1 1/2 jam (better kukus lama camni - supaya tahan lebih lama dan tak mudah basi). Keluarkan dan sejukkan sehingga dihidang.


No comments:

Post a Comment