Wednesday, November 17, 2010

Beriyani Kambing


BERIYANI KAMBING
Bahan2:-
2.5 kg potongan rusuk kambing
2.5 liter air
1 inci halia (diketuk)

Kisar setiap satu berasingan: 
2 inci halia
5 batang cili merah

Kisar bersama:
10 ulas bawang putih
4 biji bawang besar

Hiris nipis: 
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih

Lain2:- 
375 gm minyak sapi
300 ml plain yogurt
3/4 cawan susu cair ideal
1 tin kecil tomato puree
5 helai daun salam (bay leaves)
50 gm daun pudina (ambil daun sahaja)
1 1/2 sd besar garam
1/2 sd teh msg
100 ml madu
100 gm gula atau secukup rasa
150 gm gajus
100 gm kismis
50 gm ibu beriyani
150 gm rempah beriyani  (jika tiada ibu beriyani gunakan 200 gm rempah beriani)

Rempah Campak:-
4 batang kulit kayu manis
15 tangkai cengkih
6 biji bunga lawang
10 biji buah pelaga

Caranya:-
Cuci kambing dan kemudian masukkan air dan halia yg diketuk. Rebus hingga empuk dan air mula tinggal 1/3 dari asal.

Panaskan minyak sapi dan goreng gajus hingga kuning atas api sederhana. Angkat dan toskan.

Kemudian goreng pula kismis hingga kembang atas api sederhana. Angkat dan toskan.

Masukkan rempah campak dan tumis sebentar. Masukkan bawang putih hiris. Kacau hingga kuning.
 

Masukkan bawang besar hiris dan goreng hingga bawang bertukar menjadi kuning.

Masukkan halia yg telah dikisar. Kacau hingga sebati.


Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yg telah dikisar. Tumis bahan2 ini hingga garing atas api sederhana.

Masukkan bay leaves. Kacau lagi.

Kemudian masukkan lada kisar. Kacau sebentar dan masukkan tomato puree. Kacau hingga sebati.

Kecilkan api dan masukkan rempah2 beriyani tadi dan juga daun pudina. Gaul rata.


Kemudian masukkan kambing bersama air rebusannya sekali. Kacau rata.


Masukkan yogurt serta susu cair dan kacau lagi. Masukkan madu, gula dan garam serta msg sekali. Kacau rata dan biarkan mendidih atas api sederhana dan selalu dikacau supaya tak berkerak..

Masukkan gajus dan kismis dan telah digoreng tadi.

Renih hingga pekat dan rasalah garam gulanya. Kuah ni sepatutnya pekat dan manis2 sikit. Jika terlalu pekat bolehlah tambah sedikit air.


Padamkan api dan hidangkan. Bolehlah tambah additional gajus dan kismis goreng jika suka dan hias dgn helaian daun pudina..aku tak buat sbb tak sempat :p


Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Recent Posts