Thursday, March 10, 2011

Sambal Ikan Bilis Goreng

Sambal ni biasanya aku buat dan simpan untuk jadi penambah lauk di rumah especially bila aku dah suntuk masa nak masak. Selain di buat utk hidangan dgn lontong pada hari raya, sambal ikan bilis goreng ni juga aku buat sebagai ganti sambal nasi lemak (yg selalu guna belacan) bila stok belacan dah abis :)

SAMBAL IKAN BILIS GORENG
Bahan2:-
130 gm ikan bilis kecil atau ikan bilis kupas (dilalukan sekali sahaja dgn air dan tos kering)
4 gm asam keping (2 keping)
250 ml minyak masak
130 gm bawang besar (tambahan) - hiris bulat
115 gm gula pasir
1/2 sd teh serbuk perasa
15 gm garam*

Kisar bersama:
70 gm cili kering (rebus hingga kembang dan toskan)
170 gm bawang besar (anggaran 3 biji)
10 gm bawang putih (anggaran 3 biji)

* garam yg digunakan adalah jenis kasar2 texturenya dimana garam ini tak terlalu masin berbanding garam halus dan rasanya lemak (so kalau gunakan garam halus reduce ke 10 gm penggunaan sahaja atau secukup rasa)

Caranya:
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.

Angkat dan toskan dengan kertas dapur.

Pada minyak yang tinggal masukkan bahan kisar.

Masukkan garam dan asam keping.

Tumis dengan api sederhana sambil selalu dikacau supaya tak berkerak hingga garing.

Sesudah tumisan garing masukkan hirisan bawang besar.

Kacau hingga gegelang bawang bercerai.

Kemudian masukkan serbuk perasa dan gula dan kacau sebentar hingga gula larut.

Selepas itu masukkan ikan bilis yg telah di goreng tadi.

Gaul rata bersama bahan tumisan dan kemudian padamkan api.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Recent Posts