Wednesday, November 17, 2010

Kuah Kacang

KUAH KACANG 
Bahan2:
800 gm kacang tanah
7 batang serai - dititik
1 cawan gula atau secukup rasa
3 sd besar asam jawa dibancuh dgn 1/2 cawan air
1 sd besar garam atau secukup rasa
secubit msg - jika mahu
3 biji bawang besar - dihiris nipis
1.5 liter air
1 cawan minyak untuk menumis


Kisar:-
80 gm cili kering - dipotong, rebus hingga kembang dan toskan 
1 sd besar jiintan manis
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
3/4 cawan udang kering

Caranya:-
Kacang tanah di goreng tanpa minyak atau dibakar pada suhu 150 C selama sejam hingga sejam setengah sehingga kuning (tgk2 selalu lps sejam membakar supaya kacang masak rata - buang kulitnya dan tampi. Kemudian kisar kacang jgn terlalu halus - biarkan kasar2 sikit)

Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga kuning.

Masukkan bahan kisar dan garam.

Tumis selalu dikacau atas api sederhana hingga garing.

Kemudian masukkan air asam jawa dan tumis lagi hingga garing.

Masukkan serai dan kacau.

Kemudian masukkan air dan apabila mula mendidih masukkan kacang yang telah dikisar tadi.

Kacau sebati dan masukkan gula serta msg (jika digunakan)

Renih atas api perlahan dan selalu dikacau hingga pekat dan minyak mula timbul di permukaan.

Apabila pekat padamkan api.

Hidangkan.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment