Wednesday, November 17, 2010

Acar Timun (Jelantah)

Ni adalah my feveret aku yg selalu aku makan dgn asam pedas atau hampir apa saja bila makan nasi selain kicap manis dan utk jd pelengkap nasi beriyani :)
 
ACAR TIMUN (JELANTAH)
Bahan2:-
1 biji nanas masak - dikupas, buang matanya dan belah 4 menegak..buang empulurnya dan belah lagi 2 (8 potongan dan hiris)
3 biji bawang besar - hiris
1 biji timun belah 4 menegak dan hiris (buang empulurnya jika mahu)
4 batang cili merah - hiris
10 tangkai cili api - hiris
1 sd besar paras garam
6 sd besar gula - atau secukup rasa
5 sd besar cuka

Caranya:-
Masukkan potongan nanas, timun, bawang besar dan cili2 ke dalam botol biskut (cara paling senang utk toss dan simpan). Tuangkan gula, garam dan cuka. Tutup botol dan goncang sebati. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga di gunakan.


Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment