Bahan2 rempah untuk kerabu ini juga aku goreng sedikit sebelum di tumbuk untuk menaikkan aromanya.
KERABU PUCUK PAKU
Bahan2nya:-
750 gm pucuk paku
1 liter air
1/2 sd teh garam
250 gm tauge segar
650 gm kerang - dicuci bersih dan toskan
200 gm kelapa parut atau 100 gm kerisik jika tiada
1 biji (anggaran 130 gm) bawang besar
4 biji limau nipis - perah jusnya sebanyak 40 ml (tanpa biji)
30 ml sos ikan
45 gm gula
60 ml santan pekat
secubit serbuk perasa (jika suka)
Bahan tumbuk:
100 gm bawang merah
4 batang (anggaran 100 gm) cili merah
15 batang (anggaran 10 gm) cili api merah
1 paket (12 gm) udang kering
1 sd besar minyak masak
Caranya:-
Kerang dikukus selama 30 minit. Kemudian ambil isinya dan simpan dalam peti sejuk sehingga di gunakan.
Masukkan kelapa parut ke dalam kuali yang kering.
Goreng (sangrai) dan kacau sentiasa di atas api yang sederhana sehingga ringan dan kemudian kacau di atas api perlahan sehingga perang.
Kemudian masukkan ke dalam batu tumbuk yang kering sewaktu masih panas.
Tumbuk hingga halus dan alihkan ke dalam mangkuk.
Pucuk paku di cuci bersih, toskan dan lurut daunnya serta ambil sedikit hujung batangnya yang lembut lebih kurang 500 gm hasilnya. Ketepikan.
Tauge juga dibersihkan serta di toskan kering dan ketepikan (tak perlu di celur).
Bawang besar di belah 2 dan di hiris kasar.
Panaskan minyak dalam kuali menggoreng kelapa tadi.
Masukkan udang kering dan goreng hingga garing.
Ketepikan dan masukkan bawang merah yang telah dikupas. Kacau hingga naik bau.
Masukkan cili api dan cili merah.
Kemudian kacau semua bahan ini di atas api besar selama 1 minit.
Kemudian terus masukkan ke dalam batu lesung yang telah di gunakan untuk menumbuk kelapa tadi.
Tumbuk bahan ini sewaktu masih panas sehingga hancur.
Masukkan air bersama garam ke dalam kuali tadi dan didihkan. Kemudian masukkan pucuk paku yang telah di siang tadi.
Kacau dan didihkan selama 1 minit.
Selepas itu angkat dan tapiskan ke dalam tapis besi sehingga sejat.
Masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan juga gula.
Kemudian masukkan serbuk perasa dan sos ikan. Kacau sebentar dan masukkan kerang bersama jus limau.
Kacau lagi kemudian masukkan kelapa tumbuk dan bawang hiris.
Selepas itu masukkan pucuk paku yang masih suam bersama santan dan tauge.
Gaul (toss) dengan menggunakan 2 sudip hingga rata. Adjust masam manisnya jika perlu.
Alihkan ke dalam pinggan dan hidangkan.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment