AYAM MASAK LEMAK TERUNG
Bahan2nya:-
Dikisar bersama:
120 gm cili api merah (jika tak nak pedas sangat guna 80 gm sahaja atau gantikan dgn cili api hijau yang panjang tuh) - separuh di biarkan bertangkai
300 gm bawang merah (shallots)
30 gm bawang putih (anggaran 5 biji)
70 gm halia
50 gm kunyit hidup
10 gm jintan manis (anggaran 1 sd besar)
1 batang serai (gunakan 2 inci dari bawah)
Bahan lain:
1.85 kg kepingan ayam
2 helai daun kunyit - dicarik
5 batang serai - dititik
10 gm (anggaran 15 helai) daun limau purut - dicarik
200 ml minyak masak
2 keping besar asam keping
1 sd besar garam atau secukup rasa
1 sd besar gula (optional)
secubit serbuk perasa jika mahu
500 ml santan pekat (aku guna santan kotak)
750 ml air (jika suka cair gunakan 1 liter air dan sesuaikan rasanya)
350 gm kentang (anggaran 4 biji) - belah 2
400 gm terung (di potong menyerong)
Caranya:
Ayam dibersihkan dan ditos kering. Campurkan daun kunyit yg telah dicarik dan ketepikan.
Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar bersama garam
Kemudian masukkan kepingan ayam bersama daun kunyit tadi. Gaul sebati bersama tumisan.
Masukkan kentang dan serai dan gaul lagi.
Kemudian masukkan air dan asam keping. Kacau rata.
Masukkan gula dan serbuk perasa jika digunakan dan biarkan mula mendidih atas api sederhana.
Masukkan terung dan ratakan. Didihkan lagi 5 minit.
Kemudian padamkan api.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment